پیش از این تا حرف از جراحی لاغری به میان می آمد، بسیاری چهره در هم می کشیدند و خم به ابرو می آوردند که این دیگر چه صیغه ایست؛ آخر چرا باید تن مان را به تیغ جراح بسپاریم که یکی دو سایز از سایزمان کم کند؟! ادعاشان این بود که جراحی لاغری ، عملی بیهوده و پرریسک است و سری را که درد نمی کند، دستمال نمی بندند. اما این نگرش خیلی دوام نیافت و خیلی زود جایش را داد به دیدگاه های اندیشیده دیگر! در این مقاله میکوشیم به این گزاره با دقت بیش تری بپردازیم و به این سوال پاسخ دهیم که آخر جراحی لاغری معده به درد خور است و یا ارزش آن همه ریسک را ندارد! به زبانی دیگر آیا جراحی لاغری به کار می آید؟ با مجله جراحی لاغری همراه باشید تا پاسخ به سوالات شما را بدهیم.
در جهان کارهای نشستنی، غذاهای پر چرب و آماده، اختلالات ژنتیکی، فرمانروایی هورمون ها در بدن، عوامل متابولیک، داروهای ریز و درشت، بازی های کامپیوتری، جایگزینی ماشین، چاقی بلای جان بسیاری انسان های مدرن است! تقریبا هر کس را که می بینید جانش از این درد به لب می آید و دائما از بدبختی هایی که چاقی گریبان گیرش کرده است می نالد: از لباس هایی که هرگز به تنشان نمی نشیند، تنی که کرخت و از ریخت افتاده است، عزت نفسی که به خاطر هیبت نامعمول خدشه می گیرد و قص علی هذا! ای کاش لیست انواع و اقسام این بیماری ها خود همین جا تمام می شد اما گرفتاری های برآمده از چاقی یکی دو تا نیستند: فشار خون بالا، بیماری های عروقی، سرطان، درگیری مفاصل، دیابت و غیره! درست جایی حوالی همین نقطه است که افراد مبتلا به چاقی پی راه چاره می افتند. خب یکی از این راه ها جراحی لاغری کل بدن است!
بله! رژیم غذایی و ورزش اغلب راه های موثری در حفظ سلامت تن و روح به شمار می روند اما همیشه کافی نیستند. چاقی ایی که عمدتا در عوامل ژنتیکی و متابولیک ریشه دارند و سر به فلک گذاشته اند نیازمند کارهای بیش تری، به جز تنظیم سوخت و ساز بدن از طریق کنترل رژیم غذایی و فعالیت های بدنی، نیز هستند! مثلا جراحی لاغری! عمل لاغری نه تنها موجب کاهش وزن بلکه موجب از میان بردن هورمون ها و کم اثر ساختن ژن های چاقی نیز می شوند. به همین خاطر معتقدیم اگر به هر علت بر گزینه ای همچون حراجی لاغری خط قرمز بکشید، تمام تلاش تان نقش بر آب خواهد شد و چاقی باز دق الباب خواهد کرد.
?بیشتر بخوانید: 9 مورد از مزایای جراحی لاغری
تا به این جا به بخشی از پرسش پاسخ داده ایم؛ سوال فراگیری که بسیاری از ما در آن پی نشانه هایی از خود می گردیم. جستجو می کنیم تا دریابیم کدامیک از ما می توانیم گزینه های مناسبی برای جراحی لاغری باشیم!
اگر همین الان شال و کلاه کنید و به دنبال جواب این سوال پیش پزشک بروید، احتمالا او در همان شروع ماجرا سراغ از شاخص BMI بدن شما می گیرد.
وزن (بر حسب کیلوگرم)÷ قد 2(برحسب متر)
شاخص BMI نسبت قد به وزن را می سنجد و از همان فرمولی آشنایی تبعیت می کند که بسیاری از ما تا پیش از این لااقل یک بار امتحانش کرده ایم!
BMI در حقیقت مخفف عبارت Body Mass Index و یا همان شاخص توده بدنی است. عدد به دست آمده از این فرمول به شما تصویر مناسبی از وضعیت تناسب اندامتان به دست می دهد. به جدول زیر نگاه کنید! هر یک از اعداد به شکلی ترجمه می شوند:
BMI(شاخص توده بدنی) | وضعیت تناسب اندام |
زیر 18.5 | کاهش وزن |
18.5 تا 24.9 | وزن ایدهآل |
25 تا 29.9 | اضافه وزن |
30 تا 34.9 | چاقی |
بالای 35 | چاقی مفرط |
پزشکان جراحی لاغری معمولا عمل لاغری را به مراجعانی توصیه می کنند که شاخص توده بدنی شان بالای 35 است! در غیر این صورت دست به تیغ جراحی نخواهند برد! در این میان گاه پیش می آید که جراحان با در نظر آوردن شرایط متابولیک و عوارضی همچون دیابت زیر بار عمل لاغری برای کاندیدایی با شاخص توده بدنی 30 به بالا هم بروند. در نتیجه جراحی لاغری مخصوص کسانی است که از چاقی مفرط و عوارضش رنج می کشد؛ آن هم نه تنها برای دست یافتن به زیبایی اندام بلکه برای متوقف ساختن خطرات چاقی و هورمون ها و عوامل پیش رونده ای که منجر به بازگشت چاقی خواهد شد.
? بیشتر بخوانید: ایمن ترین جراحی لاغری کدام است؟
جراحی چاقی نه فقط اختیاری بلکه گاه ضروری و لازم است اما وجود گستره ای از باورهای نادرست در باب عمل لاغری برای برخی از بیماران موانعی در درونی در تن دادن به جراحی به بار می آورد. مثلا:
تا به الان از مزایای جراحی لاغری سخن ها گفته ایم! در آن بخش یادآور شدیم که جراحی لاغری روند تصاعدی چاقی را در چاق های مفرط قطع می کند و آنان را به وزن ایده آل می رساند و از عوارض مرگبار چاقی می کاهد و آنان را درمان می کند. پر پیداست که نظر مخالفان این جراحی مبنی بر مرگ آفرین بودن عمل لاغری غیر واقع بینانه است. برعکس! آمار نشان می دهد که زیر یک درصد از انسان هایی که تحت عمل جراحی قرار می گیرند در چنبره مرگ می افتند. در عوض آمار مرگ و میر به خاطر عوارض چاقی مفرط چیزی بیش از چند ده برابر است.
✍بیشتر بخوانید: عوارض عمل اسلیو معده را بیشتر بشناسید.
باور اغراق آمیزی پیرامون جراحی لاغری ورد زبان هاست که از جمله آن ها می توان به اعتیاد ناگزیر مواد مخدر پس از عمل اشاره کرد. معلوم نیست که مخالفان چگونه چنین حرف نادرستی را بر زبان می آورند! با وجود این بهترین دکتر جراحی لاغری هم اذعان دارد که بهترین عمل لاغری نیز همچون دیگر عمل ها عوارضی با خود به دنبال می آورد. در فهرست زیر، صرف نظر از نوع عمل لاغری، برخی از این عوارض را از نظر گذرانده ایم:
بی تردید هر گونه جراحی هزینه هایی به بار می آورد که قابل محاسبه و گاه چشمگیر است. جراحی لاغری نیز بی هزینه نیست اما ضرورتی که عمل هایی از این دست را دیکته می کند ما را وا می دارد که چشم هامان را بشوییم و یک جور دیگری ببینیم! در وهله اول، هزینه جراحی های لاغری به فراخور تکنیکی که به کار گرفته می شود، یکسان نیست. در وهله دوم، گمان می رود که این عمل ها گاها با اعمال زیبایی خلط می شوند و به نادرست رقم هایی نجومی به آنان نسبت داده می شود. خبر خوب این است که جراحی لاغری نسبتی با جراحی های زیبایی ندارد. در نتیجه بیمه های درمانی، با نظر پزشک معتمد، بخشی از هزینه ها را تامین می کند.
این یکی نیز از آن باورهای نادرستی است که این سو و آن سو درباره عمل لاغری می شنویم در حالیکه جراحی لاغری، همگی با متد لاپاراسکوپی و تحت داروهای بیهوشی انجام می گیرد؛ مثل یکی از انواع آن: عمل اسلیو معده!در نتیجه بیمار حین عمل دردی احساس نخواهد کرد.
کوشیدیم به بخشی از باورهای نادرست که موجب پرهیز دادن بیماری از جراحی چاقی میشود، بپردازیم. اما یکی دیگر از موانع در راه عمل چاقی، ناآگاهی نسبت به فرایند جراحیست. بد نیست این فرایند را مرور کنیم.
البته منظور از چشم بر هم زدن، تنها، مرور مطلب است، نه عمل چاقی! جراحی هایی از این دست، فارغ از نوعش، مراتبی دارند که همگی زیر نظر پزشک دنبال می شوند و ایمنی جراحی را تامین می کنند.
در جراحی لاغری، همچون باقی جراحی ها، باید از سلامت و آمادگی خود مطمئن باشید. به همینخاطر تایید پزشک قلب و عروق و گوارش و غدد الزامی ست. پس از این نوبت به آزمایشات عمومی می رسد! آزمایشاتی از قبیل خون، ادرار و سونوگرافی شکم! اگر پزشک شما متناسب با شرایط فیزیکی تان صلاح بداند، آزمایشات دیگری نیز تجویز خواهد کرد. پس از این پزشک در مورد نوع عمل چاقی اظهار نظر و تصمیم گیری می کند و شما را در رزرو می گذارد.
بد نیست بیمار یک روز پیش از عمل تن به بستری شدن در بیمارستان دهد، اگر نه پزشک یک شب قبل معاینات لازم و نهایی را به عمل خواهد آورد تا مطمئن شود که شما از شرایط لازم برای جراحی زیبا برخوردارید.
آنگونه که پیش تر اشاره شد، بسیاری از انواع جراحی لاغری با متد لاپاراسکوپی انجام می گیرد. در نتیجه چند دقیقه پیش از عمل داروی بیهوشی دریافت خواهید کرد و به اتاق عمل می روید. جراحی معمولا تا یک ساعت به طول می انجامد و شما چشمان تان را در اتاق ریکاوری باز می کنید. لازم است چند ساعتی در اتاق ریکاوری تحت مراقبت باشید.
دوران نقاهت با رژیم های غذایی همراه است. روند رژیم ها از سخت به آسان و در انتها حذف محدودیت های غذایی پیش خواهد رفت؛ تا آن جا که بتوانید غذای معمولی میل کنید.
بیایید در جدول زیر مراحل جراحی لاغری را از نو مرور کنیم:
مراحل جراحی | شرح مراحل جراحی |
مشاوره و ارزیابی | انجام آزمایشاتی برای صدور مجوز عمل جراحی |
معاینات نهایی | تحت نظر قرار دادن شرایط بیمار، یک روز پیش از جراحی |
عمل و ریکاوری | انجام عمل تحت داروهایی بیهوشی |
دوران نقاهت | همراه با ویزیت و رژیم های موقتی غذایی |
معمولا افرادی که قصد انجام عمل های لاغری را دارند، دچار ترس و اضطراب می شوند. هیچ چیزی مثل شنیدن تجربیات کسانی که عمل اسلیو معده انجام داده اند نمی تواند به آن ها کمک کند. زمانیکه تجربیات این افراد را بشنوید و استایل جدید آن ها را ببینید، دید و نگاه بهتری نسبت به این عمل های لاغری پیدا خواهید کرد.
به تفصیل از جراحی لاغری گفتیم! ضرورتش را یادآور شدیم، عوارض عمل لاغری را بر شمردیم، باورهای نادرستی را که گردش پدید آمده موشکافی کردیم و در انتها از مراحل عمل پرده برداشتیم! با این همه پاسخ به این سوال هنوز دشوار به نظر می رسد چرا که بی تردید شرایط جسمانی هر فرد با دیگری متفاوت است. پس بهتر است پاسخ نهایی را به عهده پزشک معالج بگذاریم.