یکی از مشکلاتی که در بین مردان به وجود می آید، واریکوسل است، این مشکل باعث کاهش تولید اسپرم می شود و ممکن است در ناباروری در مردان تاثیر بگذارد. البته این بیماری برای همه مردان مشکل آفرین نیست. ما در این مقاله از مجله جراحی لاغری درباره واریکوسل در مردان، عوارض و شرایط خطرناک آن بحث خواهیم کرد و شما را به طور کامل با این بیماری آشنا می کنیم.
قبل از بررسی واریکوسل در مردان باید به ساختار بیضه بپردازیم:
بیضه ها در درون کیسه بیضه قرار دارند و توسط پوست پوشانده می شوند. این کیسه بیضه حاوی سرخرگ و سیاهرگ می باشد که وظیفه خون رسانی به غدد تناسلی را بر عهده دارند. زمانی که در ساختار و عملکرد سیاهرگ کیسه بیضه اختلال به وجود بیاید، منجر به ایجاد واریس در بیضه ها می شود که به آن واریکوسل (واریس بیضه) می گویند.
👈بیش تر بخوانید: آیا با روش درمان واریکوسل با دارو آشنایی دارید؟
این مشکل در واقع همان واریس کیسه بیضه است، مانند واریس در پاها عمل می کند و همان بزرگ شدن عروق بیضه است. واریس بیضه مهم ترین عامل کاهش کیفیت و تعداد اسپرم ها است که می تواند یکی از علل ناباروری در مردان باشد.
این بدان معنی نیست که همیشه واریکوس در بیضه می تواند بر روی تولید اسپرم تاثیر داشته باشد، خوشبختانه واریکوسل قابل تشخیص است و اغلب به نیازی به درمان نیست، اما در صورت دیده شدن علائم واریکوسل، بهترین مراجعه به پزشک است.
این بیماری معمولا بی علامت است و در موارد نادر کمی درد به همراه دارد، سایر علائم واریکوسل عبارتند از:
اولین راه تشخیص واریکوسل، انجام معاینه فیزیکی است. در معاینه ممکن است ساختاری شبیه به کیسه ای پر از کرم قابل دیدن و لمس باشد. اگر واریس به مقدار کافی بزرگ شده باشد در معاینه قابل لمس است.
اگر در هنگام معاینه میزان واریس در بیضه کم باشد پزشک به بیمار می گوید که یک نفس عمیق بکشد و سپس بینی خود را نگه دارد تا عروق بیضه را بررسی کند.
اگر پزشک به کمک معاینه فیزیکی نتواند واریکوسل را تشخیص دهد، به سونوگرافی انجام می رود. با انجام سونوگرافی از صحت وجود واریس در بیضه اطمینان حاصل می کند.
با اینکه علت اصلی این مشکل نامشخص است، اما بسیاری از دانشمندان اعتقاد دارند که علت واریس بیضه، اختلال در دریچه های اسپرماتیک است که مانع از عبور صحیح جریان خون می شوند و در نتیجه عروق برای جبران جریان خون متسع می شوند.
در شرایط گفته شده به بیضه ها آسیب وارد می شود و این فرآیند می تواند علت واریکوسل باشد. این مشکل اصولا در دوران بلوغ ایجاد می شود و تقریبا همیشه در کیسه بیضه سمت چپ شکل می گیرد.
این بیماری در مردان بالغ شایع است و حدود 15 درصد از مردان را در سن 15 تا 25 سال و 30 درصد از مردان در سن 40 تا 50 سال درگیر می کند. این بیماری به 3 دسته تقسیم می شود. برای بسیاری از افراد این سوال پیش می آِد که گریدهای مختلف واریکوسل بیضه چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که واریکوسل بر اساس شدت آن به سه گرید تقسیم می شود:
واریکوسل معمولاً بدون علامت است، اما در برخی موارد ممکن است باعث درد، احساس سنگینی یا تورم در بیضه شود. همچنین واریکوسل می تواند باعث ناباروری مردان شود.
بسیاری از مردان مبتلا به واریس بیضه می توانند بدون هیچ درمانی پدر شوند در نتیجه ممکن است درمان آن ضروری نباشد. اگر واریس به همراه درد، کوچک شدن بیضه ها و بروز مشکل ناباروری باشد، درمان آن ضروری است.
رادیولوژیست سوندی را از طریق گردن یا کشاله ران وارد بدن بیمار می کند و رگ متسع شده را می بندد تا جریان خون فقط در عروق سالم صورت بگیرد.
این جراحی یک نوع عمل جراحی سرپایی است. دو روز پس از عمل جراحی آمبولی پرکوتانئوس، فرد بیمار می تواند فعالیت روزانه خود را داشته باشد و پس از ده روز ورزش نماید.
عمل جراحی واریکوسلکتومی برای درمان واریس بیضه انجام می شود و تحت بیهوشی عمومی و یا موضعی انجام می گیرد. پزشک از طریق کشاله ران و یا از طریق شکم وارد ناحیه درگیر واریس می شود.
این عمل واریکوسل بدین صورت است که با استفاده از امواج فراصوتی عروقی که دچار مشکل شدن بسته می شوند و باعث میشود که جریان خون از طریق عروق سالم انجام گیرد.
در این روش، جراح با کمک ایجاد برش کوچکی بر روی شکم به وسیله دستگاه لاپاراسکوپی، این بیماری را درمان می کند، این روش تحت بیهوشی عمومی انجام می گیرد و بعد از درمان نیاز به دوره نقاهت طولانی ندارد.
در این روش نیز مانند جراحی باز شکم و آمبولی پرکوتانئوس، عروق آسیب دیده بسته میشوند و جریان خون در عروق سالم صورت می گیرد. تنها تفاوت این جراحی ها، تفاوت در روش و تکنیک انجام عمل است.
👈بیش تر بخوانید: راه های جلوگیری از واریکوسل را بشناسید.
این بیماری سبب بالا رفتن دمای بیضه ها می شود به همین دلیل می تواند شکل، عملکرد و حرکت اسپرم را تحت تاثیر قرار دهد و باعث ناباروری در مردان شود.
علت اصلی کوچکی بیضه ها در طی واریس مشخص نیست، اما فعالیت نادرست دریچه ها سبب می شود که خون وارد سیاهرگ شده و فشار در عروق بیشتر شود، به دنبال آن به بیضه ها آسیب وارد می شود.
این بیماری می تواند منجر به عوارضی در رابطه زناشویی شود، از جمله:
در صورت مشاهده هر یک از این علائم، مراجعه به پزشک متخصص اورولوژی ضروری است.
تاثیر واریکوسل بر زود انزالی هنوز به طور کامل مشخص نشده است. برخی مطالعات نشان داده اند که مردان مبتلا به واریکوسل بیشتر از مردان بدون واریکوسل دچار زود انزالی می شوند. با این حال، مطالعات دیگر این ارتباط را نشان نداده اند.
یک نظریه این است که واریکوسل بیضه می تواند باعث افزایش دمای بیضه شود. افزایش دمای بیضه می تواند بر عملکرد بیضه ها و تولید هورمون های جنسی تأثیر بگذارد، از جمله هورمون تستوسترون. تستوسترون نقش مهمی در کنترل میل جنسی و انزال دارد.
نظریه دیگر این است که این بیماری می تواند باعث ایجاد التهاب در بیضه ها شود. التهاب می تواند بر عملکرد اعصاب و عضلات درگیر در انزال تأثیر بگذارد.
در حال حاضر، هیچ مدرک قطعی وجود ندارد که نشان دهد واریکوسل به طور مستقیم باعث زود انزالی می شود. با این حال، برخی شواهد نشان می دهد که ممکن است این بیماری خطر ابتلا به زود انزالی را افزایش دهد.