پرخوری عصبی به انگلیسی Bulimia nervosa یا همان (BED) اختلالی است که باعث تحریک گرسنگی و دریافت بیش از اندازه مواد غذایی می شود. این اختلال پرخوری عصبی باعث می شود که فرد کالری بیش از حدی در یک وعده غذایی دریافت کند. ما در این نوشتار قصد داریم به بررسی این اختلال تغذیه ای و روش های درمان آن بپردازیم. با مجله جراحی لاغری همراه باشید.
پرخوری عصبی یا بولیمیا یکی از شایع ترین اختلالات تغذیه ای است که اثرات منفی در زندگی فرد و اجتماعی افراد دارد. زنان بیش از مردان در معرض خطر ابتلا به این نوع اختلال هستند و اکثر افراد مبتلا به پر اشتهایی از اضافه وزن رنج می برند.
نکته جالب توجه اینجاست که از هر 100 نفر، دو نفر به این اختلال تغذیه ای مبتلا هستند. افراد مبتلا به پر اشتهایی حجم بسیار زیادی غذا می خورند و پس از آن دچار احساس گناه و شرمندگی می شوند؛ زیرا از چاقی و اضافه وزن هراس دارند.
متاسفانه پرخوری عصبی مزمن است و افراد مبتلا تا پایان عمر با آن دست و پنجه نرم می کنند و در اثر تاثیرات منفی آن دچار افسردگی می شوند. بنابراین در صورت مشاهده نشانه های پرخوری عصبی و افسردگی باید هر چه سریع نسبت به درمان آن اقدام شود.
افراد مبتلا به اختلال پرخوری تمایل زیادی به خوردن غذا با سرعت بالا دارند؛ به طوری که فرد به دلیل این میزان پرخوری دچار دل درد می شود.
افراد مبتلا به پرخوری اصولا از اضافه وزن و عدم تناسب اندام خود احساس شرمندگی می کنند. البته لازم است این نکته را یادآور شویم که پرخوری که در برخی مواقع به سراغ شما می آید به معنای بیماری بولیمیا نیست. در صورتی که علائم زیر را دارید به احتمال زیاد دچار اختلال پرخوری هستید:
این مشکل هم مانند سایر اختلالات تغذیه ای علت خاصی ندارد اما عوامل بسیاری می تواند در به وجود آمدن بولیمیا نقش داشته باشد. عواملی مثل دلایل بیولوژیکی، محیطی، روان شناختی و رفتاری. اما شرایطی که خطر ریسک ابتلا به پراشتهایی را ایجاد می کنند عبارتند از:
پراشتهایی می تواند عواقب و عوارض زیر را به دنبال داشته باشد:
انسان و حیوان ها به طور غریزی ترس از گرسنه ماندن دارند. زیرا انسان های اولیه همیشه در معرض قحطی و گرسنگی بوده اند. با اینکه دیگر قحطی وجود ندارد اما مغز ما همچنان از بروز این مشکل هراس دارد. به همین دلیل است که ترس از گرسنه ماندن، ولع غذا خوردن را دو چندان می کند. با این چند راهکار ساده می توانید باعث جلوگیری از پرخوری عصبی شوید:
متاسفانه آمار کوکان چاق به دلیل عدم تحرک و یکجا نشینی نسبت به سال های گذشته بسیار افزایش پیدا کرده است و این یک زنگ خطر برای والدین و حتی جامعه است. چرا که افزایش آمار چاقی به معنای افزایش آمار ابتلای بیماری های قلبی عروقی، دیابت، کلسترول بالا و … است. والدین موظف هستند از همان ابتدا کودکان خود را با سبک زندگی سالم و رژیم غذایی مناسب وفق دهند تا در بزرگسالی خطر چاقی آنها را تهدید نکند. همچنین در صورتی که کودک شما دچار اضافه وزن است باید با رژیم لاغری کودکان که از پزشک متخصص دریافت می کنید به دنبال کاهش وزن آنها باشید.
اما علت پرخوری در کودکان می تواند دلایل زیر باشد:
بولیمیا نوعی بیماری است و نیاز به درمان دارد. در صورتی که به محض مشاهده علائم پرخوری عصبی به پزشک مراجعه کنید احتمال درمان آن بسیار زیاد است. در صورت پیشروی این بیماری و بروز علائم شدید ممکن است فرد جان خود را از دست بدهد؛ پس پر خوری عصبی را جدی بگیرید!
متخصصین روانشناس و روانپزشک با روش های درمانی خاصی این اختلال را درمان می کنند. این پزشکان در اولین قدم معمولا با گفتار درمانی سعی در درمان این مشکل دارند. گاهی نیز ممکن است با تجویز داروهای ضدافسردگی و ضد اضطراب پرخوری شما را درمان کنند. در واقع موثرترین روش درمانی این اختلال ترکیبی از این دو روش درمانی است.
البته غیر از روش های پزشکی گفته شده شما خود نیز می توانید با انجام کارهای زیر پرخوری عصبی خود را کنترل یا درمان کنید: