سنگ کلیه از رایج ترین مشکلات در بین زنان و مردان است، این مشکل به دلیل افزایش غلظت املاح معدنی و نمک ها در ادرار و تجمع آن ها در کلیه به وجود می آید. روش های زیادی برای از بین بردن سنگ کلیه وجود دارد که یکی از آن ها سنگ شکن کلیه نام دارد. پزشک بر اساس محل تشکیل و اندازه سنگ، مناسب ترین روش را برای درمان آن انتخاب می کند.
سنگ شکن کلیه یکی از روش های رایج برای درمان سنگ کلیه است، اگر شما هم سنگ کلیه دارید و قرار است آن را با سنگ شکن از بین ببرید، خواندن این مقاله را به شما توصیه می کنیم. در این مقاله از مجله جراحی لاغری درباره سنگ شکن کلیه، انواع روش ها، نحوه انجام و مزایا و معایب آن بحث خواهیم کرد:
اغلب سنگ های کلیه کوچک هستند و به طور طبیعی از طریق ادرار دفع می شود. سنگ های بالای ۴میلی متر را معمولا با روش سنگ شکن درمان می کنند.
👈بیش تر بخوانید: روش های جلوگیری از سنگ کلیه
سنگ شکن یک روش غیرتهاجمی برای خرد کردن سنگ های کلیه است که با کمک آن سنگ موجود در کلیه خرد می شود و قطعات خرد شده از طریق حالب، مثانه و مجاری ادراری دفع خواهند شد. جراح می توان با کمک چند تکنیک و روش متفاوت، سنگ های کلیه را خرد کند، این روش ها عبارتند از:
این روش معمولا برای خرد کردن سنگ های کلیه و سنگ های بالای لوله حالب به کار می رود. فرد در این عمل کاملا هوشیار است و جراح با اعمال بی حسی نخاعی برای خرد کردن سنگ کلیه اقدام می کند.
بعد از بی حس کردن بیمار، با توجه به محل سنگ، باید پشت یا پهلوی بیمار را به ژل آغشته کرد و دستگاه سنگ شکن را بر روی آن قرار داد. دستگاه سنگ شکن کلیه با کمک امواج صوتی پر قدرت سنگ های کلیه را می شکند و قطعات خرد شده، نیز از طریق ادرار دفع می شوند.
سنگ شکن یورتروسکوپی برای درمان سنگ های نزدیک به مثانه استفاده می شود. در این روش بیمار تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی نخاعی قرار می گیرد و یک لوله باریک یورتروسکوپ از مجاری ادراری عبور داده می شود تا محل دقیق سنگ را پیدا کند.
جراح بعد از یافتن محل دقیق سنگ کلیه برای شکستن آن از لیزر استفاده می کند. قطعات خرده شده از طریق مجاری ادراری، همراه با ادرار دفع می شوند.
هنگامی سنگ کلیه بزرگ باشد و نتوان با روش های دیگری آن را درمان کرد، جراح روش نفرولیتوتومی پوستی را پیشنهاد می کند.
این روش تحت بیهوشی عمومی انجام می شود و زمان بستری در این روش بیشتر است. بعد از بیهوشی کامل یک برش در پشت بیمار ایجاد می شود و جراح دستگاه نفروسکوپ را همراه با سایر ابزارها وارد سوراخ می کند، ادامه این روش جراحی را می توان با دو روش زیر انجام داد:
👈بیش تر بخوانید: علائم سنگ کلیه
بیمار باید بعد از انجام این روش، مراقبت های لازم را برای بهبودی سریع و دفع سنگ های خرد شده، انجام دهد:
استفاده از روش خرد کردن سنگ کلیه برای بیماران بی خطر است، اما در صورت انتخاب پزشک بی تجربه و عدم رعایت نکردن توصیه های پزشکی احتمال بروز زیر وجود دارد:
هزینه لازم برای انجام این عمل جراحی به عوامل مختلفی بستگی دارد که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:
سنگ های کلیه اگر کوچک باشند به راحتی و به صورت طبیعی از طریق ادرار دفع می شوند. اما برای سنگ های بزرگی که توانایی عبور از مجاری ادرای را ندارند یا در لوله حالب گیر کرده باشند، از سنگ شکن کلیه استفاده می کند.
روش های سنگ شکن برون اندامی، یورتروسکوپی، نفرولیتوتومی پوستی از روش های رایج برای شکستن سنگ های کلیه هستند.