سیستم ادراری با فیلتر کردن مواد زائد از خون و دفع آن ها از طریق ادرار، نقش حیاتی در حفظ سلامت کلی ما دارد. با این حال، گاهی اوقات احتمال انسداد یا باریک شدن لوله ها در داخل سیستم ادراری وجود دارد. این اتفاق منجر به عوارض مختلفی می شود. یکی از مشکلات ایجاد شده در سیستم ادراری تنگی حالب یا باریک شدن لوله های میزنای است. در این مقاله از مجله جراحی لاغری، علل، علائم و گزینه های درمانی انسداد لوله حالب را بررسی میکنیم.
تنگی به باریک شدن یا انسداد لوله های حالب یا میزنای اشاره دارد. این وضعیت جریان طبیعی ادرار از کلیه ها به مثانه را مسدود می کند. حالب ها لوله های عضلانی مسئول انتقال ادرار از کلیه ها به مثانه برای ذخیره سازی هستند.
هنگامی که تنگی رخ می دهد، جریان ادرار محدود و منجر به طیفی از مشکلات و ناراحتی های ادراری می شود.
باریک شدن مجاری ادراری میزنای به دلایل مختلفی ایجاد می شود که شامل موارد زیر هستند:
التهاب و اسکار در حالب به دلیل عفونت های دستگاه ادراری، سنگ کلیه یا اقدامات جراحی قبلی رخ می دهد. این عوامل منجر به تشکیل بافت فیبری شده و باعث باریک شدن و تنگی می شوند.
حوادث تروماتیک، مانند تصادفات یا عمل های جراحی که سیستم ادراری را درگیر می کند، باعث آسیب به مجاری ادراری، ایجاد اسکار و تنگی حالب می شود.
برخی از افراد با ناهنجاری های آناتومیک در سیستم ادراری از جمله حالب های باریک به دنیا می آیند، این ناهنجاری ها آن ها را مستعد انسداد میزنای می کند.
پرتودرمانی برای برخی از سرطان ها، مانند تومورهای لگن یا شکم، باعث آسیب احتمالی به بافت، ایجاد زخم در حالب ها و تنگی می شود.
شرایطی مانند سیستیت بینابینی یا لوپوس اریتماتوز سیستمیک منجر به التهاب مزمن در حالب ها، زخم و تنگی می شود.
علائم انسداد لوله های حالب بسته به شدت و محل باریک شدن، متفاوت است. علائم رایج عبارتند از:
👈بیش تر بخوانید: بیماری واریکوسل چه تاثیری بر زندگی افراد می گذارد؟
اگر مشکوک به تنگی حالب هستید، باید برای تشخیص دقیق و درمان مناسب به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. یک اورولوژیست یا متخصص در اختلالات سیستم ادراری، ارزیابی کاملی را انجام می دهد و درمان لازم را تجویز می کند.
تنگی حالب به طور قابل توجهی بر عملکرد طبیعی سیستم ادراری تاثیر می گذارد و باعث ناراحتی و عوارض ادراری می شود. متخصص اورولوژی در صورت تشخیص قطعی انسداد در میزنای، با کمک روش های گفته شده آن را درمان می کند.
اقدامات خاصی مانند حفظ بهداشت ادرار، درمان سریع عفونت های دستگاه ادراری و جلوگیری از ضربه یا آسیب غیر ضروری به سیستم ادراری در پیشگیری از باریک شدن لوله های حالب موثر هستند.
در برخی موارد، روش های غیر جراحی مانند اتساع با بالون یا لیزر درمانی آندوسکوپی ممکن است برای گشاد کردن حالب باریک شده انجام شود. با این حال، اثربخشی این درمان ها به شدت و محل تنگی بستگی دارد.
متاسفانه، خطر تنگی مکرر حتی پس از درمان موفقیت آمیز وجود دارد. قرار ملاقات های منظم با یک متخصص اورولوژی برای نظارت بر وضعیت و رسیدگی سریع به مشکلات احتمالی ضروری است.
تنگی در محل اتصال حالب هم مردان و هم زنان را تحت تأثیر قرار می دهد، اما برخی عوامل مانند عفونت های دستگاه ادراری یا روش های جراحی قبلی ممکن است در افزایش خطر انسداد حالب در زنان نقش داشته باشند.
در صورت عدم درمان، تنگی میزنای، احتمال بروز عوارض جدی مانند آسیب کلیه، عفونت مجاری ادرار و درد مزمن بیشتر می شود. برای تشخیص صحیح و درمان مناسب، مراجعه به پزشک ضروری است.