متاسفانه امروزه چاقی گریبان گیر اکثر افراد حتی کودکان شده است. چاقی در کودکان می تواند مشکلات زیادی اعم از دیابت، کلسترول بالا، فشار خون بالا و … در کوتاه مدت و یا حتی در سنین بزرگسالی به همراه داشته باشد. به همین بسیاری از والدین به دنبال یک پاسخ برای سوال : دلایل چاقی در کودکان چیست؟ می گردند!
در صورتی که چاقی کودکان در سنین پایین درمان نشود امکان دارد تا بزرگسالی چاق بمانند و به سختی قابل درمان باشند (حتی گاهی این افراد نیاز به جراحی لاغری پیدا می کنند). عوارض اضافه وزن در کودکان به غیر از موارد گفته شده ممکن است باعث کاهش اعتماد به نفس و افسردگی کودک نیز شود. ما در این نوشتار از مجله جراحی لاغری قصد داریم به بررسی دلایل چاقی در کودکان و روش های درمان آن بپردازیم؛ با ما همراه باشید.
برخی از علائم رایج و قابل مشاهده چاقی در کودکان عبارتند از:
?بیشتر بخوانید: لاغری سریع در سه روز
محاسبه شاخص توده بدنی (BMI) یکی از رایج ترین و آسان ترین روش ها برای بررسی محدوده وزنی کودکان و بزرگسالان است. فرمول BMI به راحتی میزان اضافه وزن و چاقی کودک شما را نشان می دهد.
همچنین پزشک به غیر از این شاخص می تواند توسط نمودارهای رشد و برخی آزمایشات چاقی در فرزند شما را تشخیص دهد.
دلایل اضافه وزن در کودکان می تواند بسیار زیاد باشد که از جمله دلایل اصلی این اختلال عبارتند از:
کودکانی که والدین و خانواده آنها رژیم غذایی ناسالمی دارند مقدار بیشتری چربی و روغن مصرف می کنند و طبیعتا بیشتر در معرض خطر اضافه وزن مفرط قرار دارند. همچنین طبق شواهد موجود خانواده هایی که در کنار هم غذا می خورند، غذاهای سالم بیشتری مصرف می کنند.
یکی دیگر از دلایل چاقی در کودکان امروزی مصرف بیش از اندازه غذاهای آماده و فست فودی است. بسیاری از کودکانی که والدین شاغل دارند بیشتر غذاهای فست فودی می خورند زیرا استفاده از آنها راحت تر است و کودکان علاقه بسیار زیادی به این نوع غذاها دارند.
برای درست کردن غذاهای فست فودی از مواد ناسالم با ارزش غذایی پایین و کالری زیاد استفاده می شود که مصرف بیش از اندازه آنها منجر به چاقی می شود.
مصرف نوشیدنی های قندی مانند نوشابه ها، آبمیوه ها و سایر نوشیدنی های شیرین به دلیل کالری بالایی که دارند یکی دیگر از دلایل اضافه وزن در کودکان و همچنین بزرگسالان است.
یکی دیگر از عوامل موثر در اضافه وزن کودکان مصرف میان وعده های ناسالم مانند چیپس، پفک، شکلات، آب نبات و … است. این مواد غذایی ارزش غذایی بسیار پایین و کالری بسیار بالایی دارند.
یکی از اصلی ترین دلایل اضافه وزن در کودکان ژنتیک است. کودکانی که پدر، مادر، خواهر یا برادر چاقی دارد بیشتر در معرض چاقی و اضافه وزن هستند.
البته شایان ذکر است که در اکثر مواقع ژنتیک به همراه عوامل رفتاری و محیطی عمل می کند. یعنی در تشخیص وزن کودک، رژیم غذایی روزانه و تحرک بدنی هم به اندازه مسئله ژنتیک حائز اهمیت هستند.
استرس و فشار روانی زیاد در کودکان و والدین می تواند خطر اضافه وزن در کودکان را افزایش دهد. زیرا اکثر کودکان در هنگام استرس دچار پرخوری عصبی می شوند.
بسیاری معتقد هستند که علت چاقی کودکان امروزی تلویزیون، بازی های رایانه ای و استفاده از گوشی های هوشمند است. کودکان در هنگام استفاده از این ابزارها ساعاتی را بدون تحرک در مکان خاصی قرار می گیرند. همچنین کودکان در هنگام تماشای تلویزیون تمایل بیشتری به خوردن تنقلات ناسالم دارند.
?بیشتر بخوانید: تثبیت وزن چه اصولی دارد؟
از جمله عوارض چاقی در کودکان عبارتند از:
یکی از دلایل اضافه وزن در کودکان می تواند ابتلا به بیماری دیابت هم باشد. رژیم غذایی ناسالم و کم تحرکی در کودکان می تواند منجر به دیابت نوع دو شود.
عادات غذایی ناسالم کودکان را در معرض چاقی و بیماری های خطرناک مرتبط با چاقی قرار می دهد. استفاده بیش از حد از مواد غذایی ناسالم باعث تجمع چربی در عروق می شود که احتمال سکته قلبی یا سکته مغزی در سنین بالاتر را افزایش می دهد.
چاقی و اضافه وزن ممکن است باعث قطع شدن تنفس کودکان در خواب شود.
طبق مطالعات انجام شده مشخص شده است که کودکان چاق بیشتر در معرض ابتلا به بیماری آسم قرار دارند.
اضافه وزن و چاقی باعث می شود که توسط سایر دوستان و هم سالان کودک مورد تمسخر قرار گیرند و این عوامل باعث گوشه نشینی و افسردگی کودک می شوند.
برای اینکه بتوانید راه های پیشگیری از اضافه وزن در کودکان را بشناسید ابتدا باید با تعریف چاقی کودکان آشنا باشید. زمانی کودک شما چاق شناخته می شود که بر اساس نمودارهای رشد محاسبه گردد. اما به طور کلی باید بگوییم که با انجام اقدامات زیر و مراجعه به پزشکان تغذیه می توانید از بروز چاقی در فرزندتان جلوگیری کنید. برخی از این اقدامات عبارتند از:
لازم است بگوییم که درمان سریع چاقی کودکان امکان پذیر نیست. شما به مرور و با تغییر رژیم لاغری فرزندتان می توانید باعث کاهش وزن او بشوید. مواد غذایی ناسالم را از محیط خانه خود دور کنید و فرزند خود را به انجام ورزش و فعالیت بدنی تشویق کنید تا هر چه سریع تر به وزن سالم و متعارف برسد.
کودکان از والدین خود تقلید می کنند؛ بنابراین اگر شما سبک زندگی سالم داشته باشید طبیعتا کودک شما هم از شما پیروی خواهد کرد.
همچنین والدین می توانند با مراجعه به یک مشاوره تغذیه یا متخصص تغذیه اقدام به دریافت رژیم لاغری برای کودکان خود کنند.