عفونت های دستگاه ادراری (UTIs) یا مجاری ادراری، عفونتهای باکتریایی رایجی هستند که بر سیستم ادراری که شامل کلیهها، مثانه، حالبها و مجرای ادرار میشود، تأثیر میگذارند. عفونت مجاری ادراری می تواند باعث ناراحتی شود و در صورت عدم درمان ممکن است منجر به عوارض شدیدتری شود. در این مقاله از مجله جراحی لاغری، تعریف عفونت ادراری، علل، علائم، روشهای تشخیص، گزینههای درمانی و راههای پیشگیری از این عفونتها را بررسی میکنیم.
عفونت دستگاه ادراری، عفونت های باکتریایی شایعی هستند که بخش های مختلف سیستم ادراری مانند مثانه، مجرای ادرار، حالب ها و کلیه را تحت تاثیر قرار می دهند. این عفونت زمانی رخ می دهد که باکتری وارد سیستم ادراری شده، تکثیر می شود که در نهایت منجر به عفونت خواهد شد.
همانطور که گفتیم این بیماری می تواند قسمت های مختلف سیستم ادراری را تحت تاثیر قرار دهد و در نتیجه انواع مختلفی از UTI مانند سیستیت (عفونت مثانه) یا پیلونفریت (عفونت کلیه) را ایجاد کند.
عفونت ادراری در زنان به دلیل مجرای ادرار کوتاه تر، شایع تر است، اما میتواند همه افراد را در هر سن یا جنسیتی تحت تاثیر قرار دهد.
👈بیش تر بخوانید: بی اختیاری ادرار چه تاثیری بر زندگی افراد می گذارد؟
عفونت های ادراری عمدتاً توسط باکتریها ایجاد میشوند، باکتری اشریشیا کلی (E. coli) می تواند از طریق مجرای ادرار وارد سیستم ادراری، مثانه یا کلیه ها شده و باعث بروز عفونت شود.
سایر باکتری ها مانند کلبسیلا، پروتئوس و استافیلوکوک نیز می توانند باعث عفونت ادراری شوند، اما این عفونت ها در میان افراد کمتر شایع هستند.
در هنگام بروز عفونت در مجاری ادراری احتمال بروز علائم زیر وجود دارد:
توجه به این نکته مهم است که علائم ممکن است بسته به محل عفونت در سیستم ادراری متفاوت باشد.
برای تشخیص عفونت دستگاه ادراری، متخصصان اورولوژی یا پزشکان عمومی ممکن است از روش های زیر استفاده کنند:
👈بیش تر بخوانید: آیا با علل بی اختیاری ادرار در بارداری آشنایی دارید؟
درمان اولیه عفونت مجاری ادراری یک دوره آنتی بیوتیکی است که توسط یک پزشک عمومی یا متخصص تجویز می شود. انتخاب آنتی بیوتیک ها به نوع باکتری عامل عفونت و حساسیت آن به آنتی بیوتیک های خاص بستگی دارد.
دوره کامل آنتی بیوتیک ها را طبق تجویز مصرف کرد، حتی در صورت بهبود علائم، برای اطمینان از ریشه کن شدن کامل عفونت نیز باید طبق دستور پزشک به مصرف آن ادامه داد.
علاوه بر آنتی بیوتیک ها، متخصصان اورولوژی ممکن است مسکن هایی را برای کاهش ناراحتی در هنگام ادرار و افزایش مصرف مایعات برای کمک به دفع باکتری ها از سیستم ادراری توصیه کنند.
پیشگیری از عفونت های دستگاه ادراری شامل اتخاذ شیوه زندگی و عادات بهداشتی خاصی است. در اینجا برخی از اقدامات پیشگیرانه اشاره می کنیم:
👈بیش تر بخوانید: بیماری واریکوسل چه تاثیری بر زندگی افراد می گذارد؟
عفونت های دستگاه ادراری می توانند ناراحت کننده باشند و در صورت عدم درمان، ممکن است منجر به عوارض جدی تری شوند. درک علل، علائم، روشهای تشخیص، گزینههای درمانی و اقدامات پیشگیرانه مرتبط با UTI برای حفظ سلامت ادرار بسیار مهم است.
اگر مشکوک به عفونت ادراری هستید، باید فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی برای دریافت درمان مناسب و جلوگیری از عوارض بعدی باشید.
بله، در حالی که عفونت های دستگاه ادراری در زنان شایع تر است، مردان نیز به عفونت ادراری مبتلا می شوند، به خصوص اگر پروستات بزرگ شده یا سایر ناهنجاری های دستگاه ادراری داشته باشند.
داروهای طبیعی ممکن است به کاهش علائم کمک کنند، مثلا نوشیدن آب زغال اخته یا مصرف پروبیوتیک ها، ضروری است اما قبل از برای تشخیص و درمان مناسب با یک متخصص مشورت کنید.
UTI ها معمولا از طریق جنسی منتقل نمی شوند. با این حال، فعالیت جنسی می تواند خطر ابتلا به عفونت ادراری را به دلیل ورود باکتری به مجرای مجرای ادرار افزایش دهد.
در صورت عدم درمان، عفونت های دستگاه ادراری می تواند منجر به عوارض شدیدتری مانند عفونت کلیه یا تشکیل سنگ کلیه شود. درمان سریع برای جلوگیری از این عوارض بسیار مهم است.
بله، برخی عوامل مانند ضعف سیستم ایمنی، دیابت، ناهنجاری های مجاری ادراری و استفاده از روش های خاص پیشگیری از بارداری می توانند خطر ابتلا به عفونت های ادراری را افزایش دهند؛ مدیریت این عوامل برای کاهش خطر بسیار مهم است.