کلیه نعل اسبی که به نام ناهنجاری همجوشی کلیه نیز شناخته می شود، یک بیماری مادرزادی نادر است که کلیه ها را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مقاله جامع از مجله جراحی لاغری، به این عارضه می پردازیم، علت، علائم و گزینه های درمان آن را بررسی می کنیم. اگر این مشکل دارید تا آخر این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات دقیقی در این باره کسب کنید.
عارضه نعل اسبی در کلیه ها یک ناهنجاری مادرزادی است که در طول رشد جنین رخ می دهد. در یک کلیه معمولی، این دو عضو در دو طرف ستون فقرات قرار دارند، اما در کلیه های نعل اسبی، انتهای پایینی هر دو کلیه با هم ترکیب می شوند و شکلی شبیه نعل اسب را تشکیل می دهند. این همجوشی در اوایل رشد جنینی، معمولا بین هفته های ششم و نهم بارداری اتفاق می افتد.
👈بیش تر بخوانید: مهم ترین خطرات سنگ کلیه کدام اند؟
علت دقیق کلیه های جوش خورده به شکل نعل اسب ناشناخته است. با این حال، اعتقاد بر این است که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز آن نقش دارند.
مطالعات نشان داده اند که برخی جهش های ژنتیکی و ناهنجاری های کروموزومی ممکن است در ایجاد همجوشی کلیه نقش داشته باشند. علاوه بر این، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد قرار گرفتن مادر در معرض داروها و سموم خاص در دوران بارداری ممکن است خطر این عارضه را افزایش دهد.
در کلیه های نعل اسبی، قسمتهای پایینی کلیه ها در خط وسط به هم می پیوندند و ساختاری U شکل را تشکیل می دهند، بخش جوش خورده کلیه ها معمولاً در جلوی ستون فقرات، درست زیر سطح ناف قرار دارد.
لوله های حالب که ادرار را از کلیه ها به مثانه حمل می کنند، اغلب در همجوشی کلیه به طور متفاوتی قرار می گیرند و ممکن است کوتاه تر باشند یا به دلیل موقعیت غیر طبیعی کلیه، دوره آنها تغییر کرده باشد.
در بسیاری از موارد، همجوشی کلیه ها هیچ علامت قابل توجهی ایجاد نمی کند و ممکن است برای سال ها تشخیص داده نشود. با این حال، برخی از افراد مبتلا به کلیه های اسبی ممکن است علائمی زیر را تجربه کنند:
علاوه بر موارد گفته شده، در این عارضه احتمال بروز عوارضی جدی مانند افزایش خطر عفونت کلیه، سنگ کلیه و انسداد ادرار نیز وجود دارد.
این مشکل اغلب به طور اتفاقی در طی آزمایشات تصویربرداری انجام شده به دلایل نامرتبط کشف می شود. آزمایش های تشخیصی مانند سونوگرافی، توموگرافی کامپیوتری CT یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی MRI می توانند تصاویر دقیقی از کلیه ها ارائه کنند.
روش های تشخیصی گفته شده در بالا به متخصصان اورولوژی اجازه می دهند مشکلات کلیه، ساختار و عملکرد آن ها را ارزیابی کنند. آزمایشات اضافی، مانند تجزیه و تحلیل ادرار و آزمایش خون، ممکن است برای ارزیابی بیشتر عملکرد کلیه و بررسی عوارض انجام شود.
👈بیش تر بخوانید: آیا می دانید درد کلیه نشانه چیست؟
در اغلب موارد، همجوشی کلیه ها اگر علائم یا عارضه ای ایجاد نکند، نیازی به درمان ندارد. با این حال، افراد مبتلا به همجوشی کلیه باید به طور منظم توسط یک متخصص اورولوژی برای تشخیص و مدیریت هرگونه مشکل احتمالی که ممکن است ایجاد شود، تحت نظر قرار گیرند.
در صورت بروز عوارض، گزینه های درمانی ممکن است شامل دارو برای مدیریت علائم یا عفونت ها، مداخله جراحی برای دفع سنگ کلیه یا انسدادهای ادراری یا سایر مداخلات تخصصی، باشد.
افراد مبتلا به همجوشی کلیه به شکل نعل اسب، می توانند اقدامات مختلفی را برای مدیریت وضعیت خود و کاهش خطر عوارض انجام دهند که شامل موارد زیر هستند:
در صورت بروز هرگونه علائم یا عارضه ای باید به سرعت به پزشک مراجعه کنید. قرار ملاقات های منظم با یک متخصص اورولوژی برای نظارت بر عملکرد کلیه و رفع هرگونه نگرانی بسیار مهم است.
👈بیش تر بخوانید: توده کلیه چیست؟
همجوشی کلیه یک بیماری مادرزادی منحصر به فرد است که بر موقعیت و ساختار کلیه ها تاثیر می گذارد. اگرچه ممکن است همیشه علائم یا عوارض قابل توجهی ایجاد نکند، اما باید با خطرات احتمالی آن آگاه شوید.
نظارت منظم و قرار ملاقات های بعدی با یک متخصص اورولوژی با تجربه برای تشخیص زودهنگام و مدیریت هر گونه عارضه ای که ممکن است، ایجاد شود، بسیار مهم است.
با مراقبت و توجه مناسب، افراد مبتلا به همجوشی کلیه می توانند زندگی سالم و رضایت بخشی داشته باشند.
در حالی که هیچ درمان شناخته شده ای برای همجوشی کلیه وجود ندارد، اکثر افراد به درمان نیاز ندارند، مگر اینکه علائم یا عوارضی را تجربه کنند. متخصص بر مدیریت، نظارت و رسیدگی به هر گونه مشکلی احتمالی تمرکز می کند.
همجوشی کلیه به شکل نعل اسبی می تواند با جهش های ژنتیکی خاص یا ناهنجاری های کروموزومی مرتبط باشد که نشان دهنده یک جزء ارثی بالقوه است. با این حال، الگوی وراثت دقیق پیچیده است و به طور کامل شناخته نشده است.
در بسیاری از موارد، همجوشی کلیه تأثیر قابل توجهی بر عملکرد کلیه ندارد. با این حال، عوارضی مانند عفونت های دستگاه ادراری، سنگ کلیه یا انسداد ادراری می تواند بر عملکرد کلیه تاثیر بگذارد. نظارت منظم برای شناسایی و مدیریت هر گونه مشکل ضروری است.
به طور کلی هیچ محدودیت خاصی در سبک زندگی برای افراد مبتلا به همجوشی کلیه وجود ندارد. با این حال، حفظ یک سبک زندگی سالم، رعایت بهداشت خوب و مراجعه فوری به متخصص در صورت بروز علائم یا عوارضی جدی توصیه می شود.